Vabljeni na Festival Literature sveta Fabula 2021, ki bo letos potekal med 8. majem in 6. junijemOGLEJTE SI ODPRTJE FESTIVALA FABULA
 
Letošnja Fabula s festivalskim fokusom "Prihodnost = Privilegij?" prinaša prevpraševanje prostora in časa, v katerem trenutno smo. Ob heterogenih možnostih naracije življenja ter raziskovanju simbolnih, geografskih in mentalnih teritorijev pa se vprašanju posameznikove (de)privilegirane pozicije v svetu in prihodnjemu značaju naše skupnosti pridružujejo tudi letošnje knjige in festivalski gostje.
 
 
LITERARNI VEČERI FESTIVALA FABULA
 
 

Vladimir Sorokin, 
8. 5. ob 20.00

Claudia Durastanti,
10. 5. ob 20. uri

Džoha Alharti, 
14. 5. ob 20. uri

Deborah Levy,
17. 5. ob 20. uri
Marek Šindelka,
20. 5. ob 20. uri
GLEJ DOGODEK GLEJ DOGODEK GLEJ DOGODEK GLEJ DOGODEK GLEJ DOGODEK
 
 
 
 
 
 
 
NEKAJ BESED O FESTIVALU

Festival Literature sveta Fabula je najodmevnejši literarni festival v Sloveniji ter eden pomembnejših v širši regiji. Poteka od leta 2003, v tem času pa je gostil mnoge najpomembnejše sodobne avtorice in avtorje: Herto Müller, Irvina Welsha, Jonathana Franzna, Hanifa Kureishija, Davida Grossmana, Janice Galloway, Richarda Flanagana, Taiye Selasi, Tatjano Tolstoj, Erica Vuillarda, Rachel Cusk, Bernharda Schlinka ter številne druge. Koncept festivala se je ves čas razvijal in izpopolnjeval. Danes temelji na premišljenem kuratorskem delu, ki si vsako leto prizadeva izbrati pet avtoric in avtorjev, ki že veljajo za književne klasike ali pa so v zadnjih letih s svojim delom izrazito zaznamovali svetovno literaturo. Pri tem v sklopu Fabula Hub festival pozornost namenja tudi perspektivnim, uveljavljajočim se imenom. 

Poleg literarnega dela ima festival tudi teoretski fokus, ki vsako leto raziskuje novo relevantno družbeno temo. Doslej so v teoretskem fokusu gostovali Slavoj Žižek, Terry Eagleton, Chantal Mouffe, Eva Illouz, Jean-Claude Milner, Patrick Boucheron in drugi. Letošnji teoretski program bo zajel festivalski fokus »Prihodnost = Privilegij?«, ki bo prinesel dva med seboj raznolika dogodka »Razpadle države, razgrajene skupnosti?« in »Misliti skupnost prihodnosti?«, stikajoč se v relaciji preteklega izkustva, kaj vodi in kaj prinese razpad neke skupnosti, ter širšega premisleka o tem, v kakšnih skupnostih si želimo živeti v bodoče. Festival Fabulo odlikuje razgiban spremljevalni program, v katerem neguje povezavo med literaturo in drugimi umetnostmi. Skupaj s sorodnimi literarnimi institucijami ekipa festivala posebno pozornost namenja vsem generacijam bralstva, hkrati pa z inovativnimi idejami ter projekti krepi tudi prostor širše literarne in družbene skupnosti.

Osrednjih pet gostij in gostov festivala ter izbrano mlado literarno ime iz programa Fabula Hub pospremijo tudi sveži prevodi knjig v slovenščino. Pogosto se ob tem zgodi, da so s festivalom Fabula pomembne avtorice in avtorji sploh prvič prevedeni v slovenščino. Pomembno poslanstvo festivala je seznanjati slovensko bralstvo z relevantno knjižno produkcijo, ki je v tujini že bila deležna širšega odmeva, pri nas pa je še neznana.

Vse knjige, ki izidejo v festivalski zbirki, so kot Beletrinine žepnice na voljo po ugodni ceni 10 evrov.

Festival organizira založba Beletrina, zanjo Mitja Čander, direktor
Koproducent festivala je Cankarjev dom. 

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information